Близо 3 млн. лева дивидент е деклариран в НАП в рамките на два дни

11 октомври 2021, 10:40 577

До края на октомври данъчните очакват сумата да стане над 6 млн. лева

През първите два работни дни на месец октомври са декларирани над 2,8 млн. лева изплатени дивиденти към собственици на юридически лица, сочат данни, публикувани в сайта на НАП.

От приходната агенция смятат, че има пряка връзка между течащите близо 1 800 проверки за т.нар. касова наличност и интензивното изплащане на дивиденти. Срокът за подаване на декларации за авансови данъци изтича в края на октомври, като това е и най-късната дата за внасяне на данъка върху получените дивиденти. Дотогава се очаква постъпленията на дивиденти да достигнат сумата от 6 млн. лева.

През юли НАП стартира масова кампания за проверка на касова наличност – сумите, отчитани счетоводно като налични в касите на предприятията. Досега е установена липсата на над 215 млн. лева в касите на общо 271 предприятия, а други 182 са декларирали, че ще разпределят дивидент и ще внесат дължимия данък през следващите 20 дни.

Междувременно проверките на данъчните продължават. Наличните в касите средства ще бъдат преброени, ще бъдат описани всички купюри и ще се сравнят с тези, които са посочени в счетоводството.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент