Близо 180 000 дружества и еднолични търговци вече са обявили доходите си пред НАП

27 май 2022, 15:46 372

Приходната агенция напомня, че 30 юни е крайният срок, в който самоосигуряващи се лица, извършващи дейност като ЕТ, еднолични търговци и земеделски стопани трябва да декларират и внесат социални и здравни осигурителни вноски

Близо 180 000 дружества и еднолични търговци вече са обявили доходите си пред Националната агенция за приходите (НАП). Подадените до момента годишни данъчни декларации от еднолични търговци са 30 000, включително и от плащащите патентен данък и от земеделските стопани, които са избрали този ред на облагане, посочва се в сайта на НАП.

Приходната агенция напомня, че 30 юни е крайният срок, в който тези лица трябва да декларират доходите си, както и да заплатят дължимия върху тях данък. Това е и срокът, в който самоосигуряващите се лица, извършващи дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, следва да декларират и внесат окончателните социални и здравни осигурителни вноски. Заедно със своята годишна данъчна декларация, те трябва да подадат и декларация образец  № 6 с общия размер на дължимите осигурителни вноски за предходната година.

До 30 юни е и срокът за деклариране и плащане на корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия и данък върху дейността от опериране на кораби, напомнят още от НАП.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент