Бизнесът ще бъде подпомогнат с процент от оборота

1 декември 2020, 00:00 571

НАП взема участие в новата мярка

Националната агенция по приходите (НАП) се включва в подкрепа на бизнеса, предава БТА.

Това става ясно от изказване на министъра на икономиката Лъчезар Борисов по време на днешното заседание на кабинета, свикано от премиера Бойко Борисов.

Подкрепата, която ще бъда оказана на затворения бизнес, предвижда компаниите да получат процент от оборота. Детайли около различните проценти за отделните сектори, пострадали от противоепидемичните мерки, предстоят да бъдат уточнени със съответните работодателски организации. Техните очаквания са държавната помощ да е между 5 и 20% от оборота за същия месец през изминалата година.

Министърът изразява очаквания процедурата да бъде бърза – в рамките на седмица да се подават заявления за кандидатстване, като за още седмица средствата да бъдат отпуснати от НАП. Сумите впоследствие ще бъдат възстановени от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Вицепремиерът Томислав Дончев уточнява, че всеки бизнес, засегнат от мерките, ще бъде подпомогнат. Улеснено ще бъде и кандидатстването – изцяло онлайн чрез модул на системата ИСУН.

От днес пък започва подаването на документи за програмата „Запази ме“, по която служителите, излезли в неплатен отпуск, ще могат да получават по 24 лева дневно за не повече от 60 дни, за да запазят работните си места.

 

 

 

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент