Бизнесът иска подкрепа под формата на нисколихвени кредити

18 декември 2020, 00:00 592

Според проучване на БСК 23% от предприятията в страната са развили онлайн бизнеса си благодарение на пандемията

Една трета от българските предприятия искат подкрепа от държавата под формата на нисколихвени кредити. Те смятат, че останалите инструменти за подпомагане по време на кризата не са достатъчни. Това показват резултатите от проучване на БСК, проведено сред 810 микро-, малки, средни и големи предприятия от България, от различни сектори на икономиката, предаде в. „Труд“, цитиран от БТА.

Според проучването 27% от предприятията биха искали отлагане на плащанията им по съществуващи кредити, а 26% се нуждаят от средства, за да модернизират базата си. Само 9% декларират, че нямат необходимост от държавна подкрепа.

Проучването сочи още, че мярката 60/40 за запазване на заетостта е най-популярна сред бизнеса и от нея са се възползвали 30% от анкетираните. На следващо място е безвъзмездната помощ до 10 000 лева за микро- и малки предприятия, която е ползвана от 27%. На трета позиция се нарежда мораториумът върху плащанията по кредити, в който са се включили 17%.

С секторите транспорт и туризъм 12% от анкетираните са се възползвали от мярката за запазване на заетостта, изразяваща се в предоставяне на 290 лева на човек на месец. Всички останали са посочили тези мерки или за неприложими за тях, или за непознати.

70% от анкетираните са оценили положително отпадането на изискванията за софтуера за касовите апарати на Наредба Н-18.

Оказва се, че условията на пандемията са помогнали на някои бизнеси у нас да потърсят нови начини да се съхранят и да развият успешно онлайн продажбите си. В това начинание са се справили 23% от анкетираните, а 19% са трансформирали успешно производството на нови продукти и разширяването на пазарите си.

Най-малко засегнати са размерите на заплатите. 26% от участниците в проучването посочват, че заради пандемията има намаления на възнагражденията в техните предприятия.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент