Бизнес климатът в страната се влошава през август

30 август 2021, 15:13 637

Спад е отчетен в секторите на промишлеността и търговията на дребно, но най-песимистични са очакванията в сектора на услугите

Бизнес климатът в страната през август 2021 г. се понижава с 2,3 пункта спрямо предходния месец, показва ежемесечната анкета на Националния статистически институт (НСИ), проведена сред собствениците на дружествата и предприемачите в страната. Запитването отчита спад в секторите на промишлеността, търговията на дребно и услугите.

През август съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ спада с 1,5 пункта, основно заради по-песимистичните оценки на предприемачите за състоянието на предприятията за оставащите месеци до края на годината. Прогнозите за производствената активност също се влошават. Основни пречки пред дейността на предприятията в сектора остават, както и през предишните месеци, несигурната икономическа среда, недостигът на персонал и недостатъчното търсене в страната.

Източник: НСИ

Съставният показател „бизнес климат в строителството“ се повишава с 0,7 пункта през юли в резултат на по-оптимистичните очаквания на мениджърите в бранша за текущото състояние на предприятията. Оценките им са по-резервирани що се отнася до оставащите месеци от годината. Основни пречки пред бизнеса са несигурната икономическа обстановка, недостигът на работна ръка, цените на материалите и конкуренцията в бранша.

Показателят „бизнес климат в търговията на дребно“ намалява с 5,7 пункта спрямо юли, което отразява песимистичните очаквания на търговците на дребно за състоянието на предприятията през оставащите месеци от годината. Прогнозите за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца остават колебливи. И тук проблемите се съсредоточават в несигурната среда и недостатъчното търсене.

Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се понижава с 3,7 пункта спрямо юли, отразявайки по-песимистичните очаквания на мениджърите в сектора за предстоящите месеци. Мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги са резервирани. Най-сериозни затруднения секторът среща в лицето на несигурната обстановка и конкуренцията в бранша.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент