Бизнес климатът в България се влошава през октомври 2022 г.

31 октомври 2022, 12:46 439

Общият показател на бизнес климата през октомври намалява с 1,7 пункта спрямо септември

Общият показател на бизнес климата в България през октомври 2022 г. намалява с 1,7 пункта спрямо предходния месец. Понижение на показателя е отчетено в секторите „Промишленост“, „Търговия на дребно“ и „Услуги“, а увеличение – единствено в сектор „Строителство“, сочат данните на НСИ.

През октомври съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се понижава с 1,3 пункта в резултат на умерените очаквания и оценки на предприемачите в сектора относно бизнес състоянието на предприятията. През последните три месеца е отчетено намаление в притока на поръчки, а прогнозите за износа и производствената активност са резервирани.

Основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в сектор „Промишленост“, остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила – посочени от съответно 62,2% и 31,4% от анкетираните.

Съставният показател „бизнес климат в строителството“ през октомври се увеличава с 1,4 пункта заради благоприятните очаквания и оценки на строителните предприемачи относно бизнес състоянието на предприятията. Наблюдава се известно подобрение и в прогнозите им относно строителната активност през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила остават основните пречки за дейността на предприятията в сектор „Строителство“.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ през октомври бележи спад с 5,2 пункта заради неблагоприятните очаквания и оценки на търговците на дребно относно бизнес състоянието на предприятията. Техните прогнози за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са резервирани.

Най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса в сектор „Търговия на дребно“ продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията и недостатъчното търсене.

Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ през октомври намалява с 2,3%, което се дължи на по-лошите оценки на мениджърите в сферата относно настоящото бизнес състояние на предприятията. Техните мнения за настоящото търсене на услуги също са резервирани, но очакванията им за следващите три месеца се подобряват.

Несигурната икономическа среда остава факторът, който в най-силна степен затруднява дейността на предприятията в сектор „Услуги“. На следващи места са конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент