Бизнес климатът в България се подобрява през ноември 2022 г.

29 ноември 2022, 13:35 304

Общият показател на бизнес климата се покачва с 3,5 пункта спрямо октомври

Общият показател на бизнес климата в България през ноември 2022 г. се покачва с 3,5 пункта спрямо предходния месец. Ръст на показателя е регистриран във всички наблюдавани сектори – „Промишленост“, „Строителство“, „Търговия на дребно“ и „Услуги“, сочат данните на НСИ.

През ноември съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се увеличава с 0,8 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. През последните три месеца е отчетено подобряване в прогнозите им за производствената активност.

Основните пречки в дейността на предприятията в сектор „Промишленост“ остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, въпреки че през последния месец се отчита намаление на негативното им влияние.

Съставният показател „бизнес климат в строителството“ се повишава с 2,2 пункта през ноември. Оценките и очакванията на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията се подобряват. Регистрирано е и известно увеличение на получените нови поръчки.

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила остават най-сериозните проблеми в сектор „Строителство“.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се покачва с 8,7 пункта през ноември, което се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията.

Основните проблеми в сектор „Търговия на дребно“ продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ нараства с 5,3 пункта, което се дължи на благоприятните оценки на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията.

Най-сериозните затруднения за бизнеса в сектор „Услуги“ отново са свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и конкуренцията в бранша.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент