Бизнес климатът у нас се е влошил през ноември

1 декември 2020, 18:13 680

Причината е епидемиологичната обстановка и несигурната икономическа среда

Бизнес климатът в България рязко се е влошил през месец ноември. Това показва индексът, измерващ този показател, който изведнъж е паднал с 4,4 пункта спрямо предходния месец, съобщи НСИ, цитирано БТА.

По всяка вероятност причината за влошения бизнес климат у нас се крие в епидемиологичната обстановка, и по-конкретно във въведените ограничения, чието обсъждане започна още в началото на ноември. За повечето мениджъри на предприятия именно несигурната икономическа среда е това, което създава най-сериозни затруднения в бизнеса.

Според данните на НСИ индексът запазва равнището си спрямо октомври единствено в сферата на услугите и промишлеността. Очакванията на мениджърите на предприятия в тези сектори обаче са за влошаване на ситуацията през следващите няколко месеца. В промишления сектор отчитат спад на поръчките, особено на тези от чужбина, което поражда песимистични прогнози за следващите 6 месеца.

Влошаването на бизнес климата у нас е най-силно в сектора на строителството и при търговията на дребно. И в двата сектора индексът е паднал с 9,9 пункта. Предприемачите в сферата на строителството се оплакват не само от несигурната икономическа обстановка, но и от липса на квалифицирана работна ръка. Те се опасяват, че през зимния сезон тази тенденция не само ще се запази, но и ще се влоши. При търговията на дребно близо 70% от търговците споделят, че не знаят какво ги очаква при сегашната обстановка. Около 40% от тях отчитат понижено търсене, което е по-ниско дори от периода преди пандемията.

Анкетираните мениджъри на български предприятия споделят, че не очакват повишение на продажните цени в близко бъдеще. Евентуално поскъпване на материалите предвиждат единствено строителите.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент