Бизнес климатът се влошава през юни

29 юни 2021, 16:15 683

НСИ отчита влошаване на очакванията на мениджърите за следващите три и шест месеца в промишлеността и строителството

Националният статистически институт (НСИ) отчита влошаване на бизнес климата през юни в поредната си месечна анкета, проведена сред мениджъри и собственици на предприятия. Общият показател за състоянието на бизнеса намалява с 4 пункта спрямо предходния месец, като понижение се отчита в сферите на промишлеността и строителството.

Показателят „бизнес климат в промишлеността" спада с 8,4 пункта през юни заради по-песимистичните очаквания на предприемачите за състоянието на сектора. Липсват очаквания за повишена производствена активност през следващите три месеца, въпреки увеличение в броя на поръчките. Проблемите пред промишлеността, както и през миналия месец, остават несигурната икономическа обстановка и недостатъчното търсене. През юни се наблюдава и сериозен недостиг на работна ръка в сектора. Част от мениджърите очакват повишаване на цените през следващото тримесечие.

В строителството бизнес климатът се понижава с 6,5 пункта през юни, въпреки оптимистичните очаквания на предприемачите за следващите шест месеца. Както в сектора на промишлеността, така и в строителството, основните проблеми са несигурната среда и липсата на работници, наред с покачващите се цени на материалите.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ запазва нивата си от месец май. Търговците на дребно продължават да гледат песимистично на месеците до края на годината, песимистични са и очакванията им за обема продажби през третото тримесечие на 2021 г. Собствениците и мениджърите в бранша предвиждат известно покачване на цените в идните месеци.

Показателят, който измерва бизнес климата в сектора на услугите, се покачва с 2,7 пункта спрямо май – явление, което се дължи на позитивните оценки на мениджърите за състоянието на предприятията в бранша. Представителите на сектора срещат трудности в лицето на несигурната икономическа обстановка и конкуренцията.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент