Бизнес климатът се подобрява за втори пореден месец

31 януари 2022, 11:34 401

Положителни оценки за бизнес средата има в секторите „Промишленост“, „Строителство“ и „Търговия на дребно“, единствено в сектор „Услуги“ е отчетено понижение

Икономическите нагласи на компаниите в България през януари бележат подобрение за втори пореден месец. Общият индикатор за бизнес климата се покачва с 1,5 пункта спрямо предходния месец, достигайки 17,7 пункта, сочат последните данни на НСИ.

Положителни оценки за бизнес средата има в секторите „Промишленост“, „Строителство“ и „Търговия на дребно“. Единствено в сектор „Услуги“ е отчетено понижение.

Най-голямото затруднение на компаниите от всички сектори остава икономическата несигурност. Проинфлационните нагласи на бизнеса продължават да се засилват, а очакванията на мениджърите от всички сфери сочат към ръст на продажните цени през следващите 3 месеца.

В сектор „Търговия на дребно“ общите нагласи са най-положителни, като през първия месец на годината бележат ръст с 1,5 пункта – до 26,7%. Това се дължи основно на подобрените очаквания на компаниите в сектора за следващите 6 месеца. Мениджърите регистрират повишение на продажбите през последното тримесечие. Нивото на запасите е оценено отрицателно от тях, а очакванията им за поръчки към доставчици нарастват с над 13 пункта. Това обаче е предпоставка за напрежение по веригите за доставки и възможен недостиг на някои стоки.

За търговците на дребно най-голям проблем остава икономическата несигурност, която е посочена от 61% от анкетираните. Проблемът с недостатъчното търсене е изместен от второто си място през януари – от затруднения, свързани с конкуренцията. Близо една трета от анкетираните мениджъри в сектора очакват през следващите 3 месеца крайните цени да продължат да се покачват.

В сектор „Промишленост“ през януари е отчетено най-голямо подобрение на нагласите. Повишението спрямо декември 2021 г. е с 2,6 пункта, достигайки 18,7%. Оценките на мениджърите за настоящото и бъдещото състояние на бизнеса са повишени, подобрени са и очакванията им за износ на продукция през следващото тримесечие.

Над 55% от анкетираните мениджъри от промишления сектор посочват общата икономическа несигурност като най-голямо затруднение за тях. На второ място от бранша поставят недостига на работна ръка. Относно продажните цени в промишлеността 28,6% от мениджърите продължават да очакват увеличение през следващите 3 месеца.

В сектор „Строителство“ общият показател на нагласите бележи ръст с 1,2 пункта спрямо предходния месец. Очакванията на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите 6 месеца са причината за този ръст. Те предвиждат увеличение на новите поръчки, което ще доведе и до активизиране на дейността в краткосрочен план.

При 60% от анкетираните предприемачи от строителния сектор най-голямо затруднение остава икономическата несигурност, докато при 40% – недостигът на работна ръка. Те предвиждат ръст на цените, дължащ се на поскъпващите материали.

Сектор „Услуги“ е единственият за този месец, в който е отчетен спад на бизнес климата – с 0,6 пункта. Това се дължи на по-лоши очаквания на мениджърите в сферата за следващите 6 месеца. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява от анкетираните като подобрена, но очакванията за следващото тримесечие са резервирани.

56% от мениджърите в сектора на услугите посочват като най-сериозен проблем за тях несигурната икономическа обстановка. На второ място остава конкуренцията, а на трето и четвърто – съответно недостатъчното търсене и дефицитът на работна ръка. Запазва се и тенденцията за очакван ръст на крайните цени на услугите.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент