Безвъзмездният труд става административно наказание от 2021 г.

23 декември 2020, 00:00 777

Измененията на Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) бяха обнародвани в извънреден брой на Държавен вестник и ще влязат в сила на 23 декември 2021 г.

След няколкогодишни усилия на множество юристи Законът за административните нарушения и наказания (ЗАНН) бе съществено обновен. Измененията в закона са мащабни, тъй като засягат значителен брой разпоредби, и ще влязат в сила след една година – на 23 декември 2021 г.

Безвъзмездният труд ще се налага като административно наказание за административно нарушение, извършено повторно или системно, като може да бъде наложено самостоятелно или едновременно с друго наказание.

Минималната продължителност на наказанието ще бъде 40 часа годишно, a максималната – 200 часа годишно, за не повече от две последователни години. Наказанието ще се изпълнява от пробационна служба по настоящ адрес на наказанията.

Ако наказаният работи по трудово или служещо правоотношение, наказанието ще се налага до три часа дневно в извънработно време или за пълен работен ден през почивните или празничните дни. Също така по време на платения годишен отпуск на наказания, или ако той е безработен, ще има възможност да му бъде наложена работа за не повече от 56 часа месечно.

Наказанието също се въвежда в Закона за горите и в Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ).

Въвежда се предложение за сключване на споразумение, което води до глоба под минималния размер
Друга предвидена промяна е въвеждането на споразумение, което при сключване намалява размера на глобата под установения минимум.

Предложението за споразумение може да се отправи както от нарушителя, така и от наказващия орган, а случаите, в които няма да се допуска сключване на споразумение, са за повторно извършено нарушение, при признание на нарушителя, неподкрепено от събраните доказателства по преписката, и др.

При необжалване на глоба – 20% отстъпка
Правната комисия предвижда още, че ако нарушителят не обжалва глобата и я плати в 14-дневен срок от връчването на наказателното постановление, ще дължи 80% от размера ѝ, като тази отстъпка ще важи и за имуществените санкции.

Правната комисия одобри и въвеждането на съкратено производство
То ще може да се провежда, когато „наказателното постановление е обжалвано само в частта за вида или размера на административното наказание или размера на имуществената санкция, или за отнетите в полза на държавата вещи или разпореждането с веществените доказателства, или за размера на присъденото обезщетение и нарушителят, едноличният търговец или юридическото лице признава фактите, изложени в обстоятелствената част на наказателното постановление, и изразява съгласие да не се събират доказателства за тези факти“.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент