Безвъзмездна помощ в размер на 312,5 млрд. евро за страните от ЕС

5 февруари 2021, 11:25 761

Сумите няма да надвишават 6,8% от БВП на съответната държава

Народните представители ще гласуват правилата за Механизма за възстановяване и устойчивост – главната програма в плана на ЕС за икономическо възстановяване. Това предстои да се случи по време на пленарната сесия този месец. Инструментът е одобрен от Европарламента и Европейския съвет, като те постигнаха предварително споразумение през декември 2020 г. Чрез механизма ще бъде осигурена мащабна подкрепа за страните от ЕС за преодоляване на социално-икономическите последици от пандемията, както и за адаптиране на икономиките към екологично устойчиво и цифрово бъдеще.

Общият размер на сумата от 312,5 млрд. евро ще бъде предоставен под формата на безвъзмездни средства и заеми. В действителност сумата ще бъде по-голяма, тъй като предвидените средства са по цени към 2018 г., без да е отчетена инфлацията.

Разпределението на средствата между отделните държави ще стане при съобразяване с някои критерии, сред които са населението, брутен вътрешен продукт на глава от населението и безработицата за 2015-2019 г. Това са факторите, с които ще бъде съобразен първият етап на процедура, който ще продължи до края на 2022 г. След това вместо безработицата ще бъде взето предвид представянето на икономиката през 2020 и 2021 г. Комисията ще поеме ангажименти до края на 2023 г. за плащането на пълната сума на субсидиите за страните в ЕС, като самото плащане ще стане до края на 2026 г.

Предоставянето на заемите ще става по искане на страните членки, като размерът за всяка отделна страна няма да надвишава 6,8% от нейния брутен вътрешен продукт.

Съгласно условията средствата ще се разпределят между шест приоритетни области, които са зелен преход; цифрова трансформация; интелигентен, устойчив и приобщаващ икономически растеж; социално и териториално сближаване; изграждане на устойчивост и подготвеност за кризи; политики за следващото поколение, включително образование и развитие на уменията.

Националните планове трябва да заделят поне 37% от бюджета си за мерки по отношение на климата и биоразнообразието и още 20% за мерки в областта на цифровите технологии. Правилата забраняват финансирането на мерки, които причиняват значителни вреди на околната среда.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент