ББР започна работа по структуриране на два нови гаранционни продукта по програмата InvestEU

21 май 2021, 10:47 602

По програмата е предвиден общ ресурс в размер до 1,3 млрд. лева, който ще бъде насочен към подкрепа за българските компании

Българската банка за развитие (ББР) започна работа по структурирането на два нови гаранционни продукта по европейската програма InvestEU, предаде БНР.

По програмата е предвиден общ ресурс в размер до 1,3 млрд. лева, който ще бъде насочен към подкрепа за българските компании. Със средствата ще бъдат насърчени проекти за създаване на устойчива инфраструктура в областта на околната среда. Освен това ще бъдат подпомогнати и малките и средни предприятия с цел засилване на тяхната конкурентоспособност.

Единият от инструментите по програмата InvestEU е насочен към инвестиции за изпълнение на политиките по управление на водите и отпадъците, като той е в съответствие с кръговата икономика. Част от инструмента ще инвестира в изграждането на инфраструктура за зареждане на електромобили. Очаква се покритието на финансовите инструменти с гаранция да достигне до 300 млн. лева.

Вторият инструмент по програмата е насочен към друга специфична цел – подобряване достъпа до финансиране за малки и средни предприятия, включително и за такива със средна пазарна капитализация, при по-благоприятни спрямо пазарните условия. Целта е подобряване на тяхната конкурентоспособност, което ще бъде постигнато чрез иновации и цифровизация. Предвижда се покритието на продукта да достигне 978 млн. лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент