ББР ще отпуска изгодни кредити на бизнеса за изграждане на фотоволтаични централи

7 октомври 2021, 16:46 726

Инициативата е в отговор на растящото притеснение от цената на тока и повишеното търсене на електроенергия

Българската банка за развитие (ББР) ще подпомогне бизнеса у нас в изграждането на фотоволтаични централи. Инициативата е в отговор на растящото притеснение от страна на предприятията относно цената на тока и повишеното търсене на електроенергия, предаде БТА.

Предвижда се да бъдат кредитирани мощности под 1 mW, а ББР да отпуска заеми в размер до 95% от стойността на соларните централи, чрез които предприятията да намалят сериозно своите енергийни разходи.

Условието за одобрение е компаниите, които искат да участват, да са микро-, малки или средни. Кредитите ще бъдат със срок до 15 години, а с тях ще могат да се захранват както предприятия и офис сгради, така и търговски обекти.

Фотоволтаичните системи, които ББР ще финансира, могат да бъдат за производство, което да покрива нуждите от ток, а също и за продажба.

От ББР допълват, че изграждането на мощности за зелена енергия е част от пакета мерки на Европейската комисия, включени в т.нар. „зелена сделка“, чиято цел е намаляване на въглеродния отпечатък до 2050 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент