ББР ще отпуска повече гаранции за антикризисни заеми

20 октомври 2020, 00:00 790

За малки и средни бизнеси ще се отпускат гаранции за кредити до 1 млн. лева, а за големи – до 2 млн. лева

Българската банка за развитие (ББР) ще разшири обхвата на своята антикризисна програма във връзка с отпускането на по-изгодни заеми на бизнесите, засегнати от кризата. Това гласи предложението на министъра на икономиката Лъчезар Борисов, което предстои да бъде одобрено от Министерския съвет, съобщава в. „Труд“.

Министерството предлага предприятията да бъдат подпомогнати чрез осигуряване на гарантирани заеми от ББР. От новата програма ще могат да се възползват както големи компании (с над 250 служители, активи над 84 млн. лева и годишен оборот над 97,5 млн. лева), така и малки и средни бизнеси. Гарантираните от банката заеми за големите предприятия ще бъдат до 2 млн. лева, а за малки и средни – до 1 млн. лева.

За да бъде по-облекчен режимът по отпускане на кредити, се предвижда и промяна в сроковете. С половин година ще бъде удължен крайният срок, до изтичането на който се предоставят кредити по програмата – от 31 декември 2020 г. до 30 юни 2021 г. Удължава се и срокът за самото кандидатстване – от 23 декември 2020 г. до 20 юни 2021 г. От 5 на 6 години се предвижда да се удължи и срокът на дадената от ББР гаранция по кредитите.

Изискванията за усвояване на средствата от кредитите също се очаква да бъдат облекчени, като се предвижда възможност търговските банки да смекчат преценката си при установяване на затруднено положение на дадено предприятие, засегнато от кризата.

Новата програма предвижда да бъдат отпускани кредити не само във връзка с текущите нужди на бизнесите, но и за финансиране на техните бъдещи инвестиции. Предстои да бъде обсъдено и предложение за предоставяне на по-голяма свобода на банките при определяне нивото на обезпеченост по кредитите извън гаранцията от ББР. Те ще могат да предлагат и друго финансово предимство на предприятията – намаление на рисковата премия по заемите, което може да доведе до по-ниски лихви по кредитите, в сравнение с предвидените вътрешни правила.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент