ББР е отпуснала 113 млн. лева в подкрепа на бизнеса

13 ноември 2020, 00:00 589

Ресурсът на инвестиционната банка за смекчаване на ефекта от кризата е 500 млн. лева

113 млн. лева са отпуснати по кредитните линии в подкрепа на бизнеса на ББР, като заявените кредити са 847. Българската банка за развитие е сключила договори с осем банки партньори във връзка с разпределянето на 500 млн. лева от средствата, предвидени за подкрепа на бизнеса в условията на криза, предаде БТА.

По време на срещата на представители на ББР и Фонда на фондовете с председателя на БСК Радосвет Радев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов, са били обсъдени нови мерки за подкрепа на бизнеса по време на пандемията. От работодателската организация съобщават, че бизнесът проявява малък интерес към антикризисните мерки, които са финансирани по линията на ББР. Едва 1% от предприемачите, участвали в анкета на Камарата, са заявили, че ще се възползват от тези мерки, а 4% - че проучват възможността.

От ББР уточняват, че от антикризисните мерки ще могат да се възползват вече и по-големите компании. Увеличени са и праговете за кредитиране: до 1 млн. лева за малки и средни бизнеси и до 2 млн. лева – за големи. Също така ББР предоставя гаранция в размер на 80% от всеки одобрен кредит.

Във връзка с мерките по линията на Фонда на фондовете от БСК уточняват, че е необходима разяснителна кампания, тъй като участниците в анкетата не са достатъчно информирани за мерките, за да решат да се възползват от тях.

До момента 21 190 микро и малки предприятия у нас са получили безвъзмездна помощ на стойност 173 млн. лева. По схемата се отпускат между 3 и 10 000 лева, а подкрепата е по линия на ОП „Иновации и конкурентоспособност“. След като приключи техническата и финансовата оценка на подобна процедура и за средните предприятия, което се очаква да стане до края на месеца, компаниите ще могат да получават между 30 и 150 000 лева. До края на ноември се очаква да стартират и две нови процедури – ликвидна подкрепа на малки предприятия с оборот над 500 000 лева за 2019 г. и за адаптиране на дейността на малки и средни бизнеси в условията на пандемия.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент