БАСКОМ: 26% е очакваният ръст на приходите на софтуерния сектор в България за 2022 г.

15 декември 2022, 17:37 306

За приключващата година се очакват приходи в размер на 7,34 млрд. лева

Близо 26% е очакваното увеличение на приходите на софтуерния сектор в България за приключващата 2022 г. Прогнозира се те да достигнат сумата от 7,34 млрд. лева, сочат резултатите от тазгодишния БАСКОМ Барометър, проследяващ тенденциите в развитието на сектора, предаде Investor.bg.

През 2021 г. увеличението на приходите в IT сектора е било с 1,22 млрд. лева повече спрямо 2020 г. Тогава основният процент от приходите (над 80%) е бил от износ. Същевременно за последното десетилетие софтуерният бизнес е увеличил оперативните си приходи над шест пъти.

За 2022 г. очакванията са секторът да достигне 4,5% от брутния вътрешен продукт ( БВП) на България, като за последните 10 години делът се е увеличил тройно. Предвижда се тази година софтуерният бранш да внесе в националния бюджет 214 млн. лева повече данъци и такси спрямо 2021 г., когато приносът към данъчните постъпления е бил с общо 1,055 млрд. лева.

От БАСКОМ коментират, че ИКТ индустрията, в която софтуерният сектор е водещ, има амбиция в следващите 5 години да застане на първо място по приходи в българската икономика. Според тях обаче това може и да не се случи, ако осигуряването на таланти за индустрията не стане първи приоритет.

Според министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов е напълно възможно софтуерният сектор да се нареди сред челните места по приходи в икономиката през следващите 5 години, но за целта държавата следва да се ангажира с важни проблеми за решаване в областта.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент