Бащите ще имат право на 2 месеца платен отпуск за отглеждане на дете до 8 г.

4 април 2022, 15:41 603

Това предвиждат предложения на Министерството на труда и социалната политика за промени в Кодекса на труда, които се очаква да влязат в сила от 1 август

Бащите ще имат право на платен отпуск до 2 месеца за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Отпускът ще може да се ползва както от биологичен родител, така и от осиновител. Също така има възможност да се ползва наведнъж или на части. Това предвиждат предложения на Министерството на труда и социалната политика за промени в Кодекса на труда, публикувани за обществено обсъждане, предаде Ivestor.bg.

Поправките в нормативния акт са внесени заради изискване на европейското законодателство. След като бъдат одобрени от Министерския съвет и гласувани от Народното събрание, се очаква да влязат в сила от 1 август.

Този вид отпуск може да се ползва от бащата само ако не е ползва друг отпуск за отглеждане на дете, прехвърлен от майката. Става въпрос за неплатения отпуск от 6 месеца, на който и двамата родители имат право до навършването на 8-годишна възраст на детето, от които 5 месеца могат да се прехвърлят на другия родител.

В нормативния акт се посочва, че ако бащата е ползвал такъв отпуск, но периодът е под 2 месеца, той ще има право и на платения отпуск в размер на разликата между ползвания и 2 месеца.

Бащите следва да уведомяват работодателите си за използването на този отпуск поне 10 дни предварително.

В отделен нормативен акт предстои да се уточни какво обезщетение ще се изплаща за новия отпуск за бащи.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент