Банките преценяват дали компаниите изпитват трудности

27 ноември 2020, 00:00 607

До момента 940 предприятия са получили заеми

Към момента са отпуснати над 300 000 лева по правителствена програма за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на малките и средните предприятия, предава БТА.

По програмата са взели участие 8 търговски банки, отпускащи заеми до 300 000 лева в подкрепа на компании със спад на оборота, както и такива, които са съкратили персонал заради коронакризата. Дружества, затворили производствени помещения и офиси, с неполучени вземания от клиенти и неразплатени суми към доставчици също са се възползвали от възможността. Сред банките, отпускащи подобни заеми, са Първа инвестиционна банка, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк, Пощенска банка, УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Търговска банка Д и Алианц Банк.

Според новите правила по програмата размерът на заемите се увеличава до 1 млн. лв. за малките и средни предприятия и до 2 млн. лв. за големите.

До сега дружествата, които искаха финансиране, трябваше да отговарят на някое от следните условия: да имат спад на оборота през 2020 г. спрямо същия период на 2019 г.; да имат несъбрани вземания от клиенти или неразплатени суми към доставчици след 1 март; да имат развалени договори за износ и спрени доставки от внос от началото на годината; да са затворили производствени съоръжения и офиси или да са намалили броя на своите служители. След одобрени от Европейската комисия промени обаче банките сами могат да преценяват дали предприятията изпитват трудности по своя методология.

Данните сочат, че към момента 940 компании са получили финансиране, като Българска банка за развитие е потвърдила гаранции за финансиране в размер над 129 млн. лв. Сред предприятията има такива в едни от най-тежко пострадалите от пандемията сектори: търговия, туризъм, производство и транспорт.

 

 

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент