Банки и застрахователи ще предлагат доброволна европенсия

21 юни 2021, 13:20 742

Това ще стане с въвеждането на паневропейски персонален пенсионен продукт – т.нар. регламент PEPP, който влиза в сила от март 2022 г.

Пенсионни институции, животозастрахователи, банки и инвестиционни дружества в България ще предлагат четвърта пенсия, която ще бъде доброволна. Това ще стане възможно с въвеждането на паневропейски персонален пенсионен продукт – т.нар. регламент PEPP, който влиза в сила от март 2022 г., предаде „Монитор“.

С регламента PEPP се въвежда унифициран за рамките на ЕС пенсионен продукт. По думите на Станислав Димитров, изпълнителен директор на една от животозастрахователните компании у нас, целта е да се даде допълнителна възможност за спестяване на пенсия.

Димитров коментира още, че новият регламент е много подобен на сегашния доброволен пенсионен фонд, който се предлага под формата на трета пенсия. PEPP ще се явява като негово допълнение, а основното му предимство ще е в това, че ще бъде унифициран за целия ЕС и ще бъде на по-достъпна цена от съществуващите продукти. Предвижда се разходите (такси и удръжки) да не надвишават 1% от акумулирания капитал на година.

Регламентът PEPP ще се предлага с няколко гаранции, което е допълнително предимство. Експерти коментират, че гаранцията на внесените суми ще дава сигурност, че ако например внасяме по 100 лева месечно за период от 20 години, в края на периода ще имаме не по-малко от 25 000 лева.

Пенсионни дружества информират, че PEPP доставчиците ще могат да предлагат до шест инвестиционни портфейла, които трябва да се създадат на базата на предвидена гаранция или техника за смекчаване на риска. Гарантирането може да бъде под формата на консервативна инвестиционна стратегия или на инвестиционна стратегия, която да бъде обвързана с жизнения цикъл. Гаранциите по линия на инвестиционната опция по подразбиране трябва да покриват поне направените вноски през осигурителния период след приспадане на таксите и удръжките. Гаранциите биха могли да покриват също така и таксите и удръжките, както и да осигуряват пълно или частично покритие срещу инфлация.

Достъпът до паневропейския пенсионен продукт ще бъде улеснен, тъй като се предвижда да се предлага изцяло дигитално.

Експерти коментират, че вероятно в България ще се наложи да се направят промени в Кодекса за социално осигуряване във връзка с новия регламент, както и секторни промени в законодателството на банките и на управляващите дружества.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент