Българският IT сектор може да назначи до 30 000 украински специалисти

10 март 2022, 16:29 427

Според председателят на БАСКОМ Доброслав Димитров страната ни може да бъде място за добра реализация на IT специалисти

Българският IT сектор е в готовност да наема бежанци от Украйна. Индустрията в тази сфера може да назначи до 30 000 украински специалисти. Това обяви пред Bulgaria ON AIR председателят на управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) Доброслав Димитров, предаде Investor.bg.

Димитров коментира, че IT секторът от години обявява, че има място за 30-40 служители. Секторът расте с 20% на година и ако има повече специалисти в страната, може да се достигне и до ръст от 30-40%.

Председателят на БАСКОМ уточни, че много компании, които имат офиси в България и Украйна, в момента полагат огромни усилия, за да релокират семействата на техните служители у нас. Според него България може да бъде и мястото, където тези специалисти да се реализират успешно. Той напомни, че средното брутно възнаграждение в сектора надхвърля 4 700 лева, което като покупателна способност е по-високо от сравнима заплата във Великобритания и Германия.

„България е хубаво място за градене на кариера, независимо дали има война. В момента има нужда да отворим своите фирми и домове за тези хора, но и за други извън ЕС“, посочи Доброслав Димитров.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент