Българският бизнес инвестира по-активно през първото тримесечие

26 май 2021, 15:17 522

На челна позиция по направени инвестиции у нас за периода януари-март 2021 г. стои секторът на строителството, на второ място се нарежда секторът на търговията

Българските предприятия инвестират все по-активно в активи и с цел разширяване на дейността си, показват данни на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от „Труд“. Засилените инвестиции са добър признак за постепенното възстановяване на бизнеса, като през първото тримесечие на годината за дълготрайни материални активи (ДМА) дружествата у нас са отделили 3,62 млрд. лева, или с 3,4% повече от същия период на миналата година.

Най-голям ръст на инвестициите се отчита при дружествата в сферите на строителството и информационните технологии. В строителството разходите за придобиване на ДМА за тримесечието са 370 млн. лева – с 49,3% повече от същия период на 2020 г., а в сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ направените за периода инвестиции са в размер на 163 млн. лева – увеличение от 43,6% на годишна база.

Водеща позиция по направени инвестиции заема и сектор „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство“ – 868 млн. лева за тримесечието, или ръст от 7,5% на годишна база. Инвестициите в сектор „Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности“ отбелязват ръст от 26,2%, или общо 262 млн. лева за периода.

Разходите за придобиване на нови ДМА в сектор „Добивна, преработваща и друга промишленост“ за тримесечието надхвърлят 1 млрд. лева, но намаляват с 13,6% спрямо същия период на миналата година. 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент