Българските работодатели могат да предоставят до 200 000 работни места на украински граждани

28 февруари 2022, 16:45 486

В рамките на дни се очаква да има възможност да се обменят данни за търсене и предлагане на работа у нас чрез единния информационен портал в помощ на напускащите Украйна

До 200 000 работни места могат да предоставят българските работодатели на украинските граждани, търсещи убежище от войната в страната ни. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев, цитиран от БТА.

Митрев коментира, че в момента БСК е председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели. Той увери, че почти няма сектор, в който бежанците от Украйна да не могат да намерят ново работно място, особено в сферата на туризма, транспорта и машиностроенето.

Работодателите са в диалог с правителството за това в рамките на дни да има възможност да се обменят данни за търсене и предлагане на работа в България чрез единния информационен портал в помощ на напускащите Украйна. По думите на Митрев, украинската образователна система е добра, близки сме по език, култура и религия, което допълнително ще улесни процеса.

Той изтъкна също, че работодателите са готови заедно с държавните институции да предприемат съответните необходими промени в нормативните актове, за да бъде улеснено приемането на граждани от трети страни, в т.ч. и украински.

Митрев напомни, че осигуряването на работа ще бъде ангажимент на работодателите, но социалните условия, здравеопазването, образованието за децата, пристигащи в България, са задължения на българската държава.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент