Български компании вече могат да кандидатстват по втората програма по Плана за възстановяване

18 октомври 2022, 17:09 450

Тя е насочена към решения за информационните и комуникационни технологии и киберсигурност

Българските компании вече имат възможност да кандидатстват и по втората програма по Плана за възстановяване и устойчивост, която е насочена към решения за информационните и комуникационни технологии и киберсигурност. Средствата по програмата са общо 30,6 млн. лева, съобщават от Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Втората програма по Плана за възстановяване е насочена към микро-, малки и средни бизнеси. Финансирането е напълно безвъзмездно, като всеки одобрен проект може да получи между 3 и 20 хил. лева. Средствата следва да се използват за заздравяване на системите за сигурност, както и за внедряване на цифрови технологии в предприятията. Целта е да се достигне първо ниво „Компютризация“ и второ – „Свързаност“ на дигитализация на малки и средни предприятия, както и да се въведат ефективни мерки за киберсигурност.

Предприятията могат да кандидатстват за въвеждане на ИКТ услуги и решения за дигитален маркетинг, платформи, уебсайтове и мобилни предложения, както и за решения за оптимизиране на управленските, логистичните и производствените процеси. Чрез подкрепата по програмата се очаква да се повиши нивото на интеграция на дигиталните технологии в дейността на българския бизнес и да се подобри готовността за последващо възприемане на технологии от Индустрия 4.0.

Кандидатите могат да бъдат от почти всички сектори на българската икономика, с изключение на „Добивна промишленост“, „Селско, рибно и горско стопанство“, „Образование“, „Строителство“, „Социални дейности“ и „Създаване и разпространение на информация“, тъй като тези сфери се финансират по други програми.

Две важни условия са кандидатите да са регистрирани най-късно до края на 2019 г. и да са реализирали нетни приходи от продажби за 2021 г. според категорията си, както следва: микропредприятие – по-големи или равни на 41 000 лева; малко предприятие – по-големи или равни на 82 000 лева; средно предприятие – по-големи или равни на 123 000 лева. Друго условие е кандидатите да не са се възползвали от ваучерната програма по ОПИК за предоставяне на ИКТ услуги, която е сходна на тази.

Крайният срок за кандидатстване по мярката е 19 декември 2022 г. Предвидено е изцяло електронно подаване и оценка на предложенията чрез Информационната система за Механизма за възстановяване и устойчивост.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент