България започва разговори за присъединяване към ОИСР

13 юни 2022, 17:23 608

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие одобри Пътна карта с всички параметри, етапи и условия за присъединителния процес

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) официално даде начало на разговорите за присъединяването на България, като одобри Пътна карта с всички параметри, етапи и условия за присъединителния процес, съобщават от Министерството на финансите. Това се случи в рамките на годишната среща на Съвета на ОИСР на ниво министри, която се състоя в Париж на 9 и 10 юни.

На срещата присъства заместник-министърът на външните работи Владислава Петрова и заместник-министърът на финансите Ивайло Яйджиев.

Присъединяването на България към ОИСР се счита за един от основните външнополитически приоритети, който ще доведе до редица ползи. Основна цел на организацията е постигането на по-висок жизнен стандарт за всички граждани. Членството в нея би довело до повишаване на доверието в икономическата система на страната ни, както и до привличане на нови инвестиции и подобряване условията за бизнес, което ще доведе и до повече възможности и работни места.

Стандартите, разработени от ОИСР, целят подпомагане на ефективното управление, устойчивия икономически растеж, стремежа към чиста околна среда и намаляване на неравенствата. Освен това организацията е разработила инструменти във важни за страната ни области – образование, младежи, пазар на труда и високи технологии.

С присъединяването си към организацията, България ще получи възможността за активно участие и право на глас в търсенето на решения на актуални глобални предизвикателства. Членството в ОИСР ще даде възможност на страната ни да се сравнява с останалите държави членки и да черпи опит от техните практики, посочва се още в съобщението на МФ.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент