България заема 16-а позиция в Европейския съюз по политиките за равенството между половете през 2023 г.

Милен Николов
Редактор
3 ноември 2023, 09:40 192

В управителните и надзорните съвети в България жените са 19%, а мъжете – 81%

България успява да се изкачи от 25-а до 16-а позиция в категорията за дейности, свързани с грижи в областта на равенството между половете в Европейския съюз. Това показват резултатите от Индекса за равенство между жените и мъжете за 2023 г. на Европейския институт за равенство между половете, съобщи Министерството на труда и социалната политика.

Данните в Индекса сочат, че страната ни съществено изостава по отношение на равнопоставеността в управителните и надзорните съвети в България. На национално ниво в тях жените са 19%, а мъжете – 81%. За сравнение средноевропейското ниво е 33% към 67% отново в полза на мъжете. Неактивното участие на жените на пазара на труда води до икономическа и социална загуба, а транспонирането на Европейската директива за подобряване на баланса между половете сред директорите на дружества би довело до реална промяна в България.

Политиките за равенство между половете в България се реализират в 5 приоритетни области. Това са равна степен на икономическа независимост, намаляване на разликите в заплащането, насърчаване на равенството в процеса на вземане на решения, борба с насилието и защита на жертвите на насилие, както и промяна на стереотипите в обществото.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент