България вероятно ще се откаже от въглищните си централи през 2038 г.

12 октомври 2021, 11:07 441

Индикативната дата е заложена в Плана за възстановяване и устойчивост

Служебното правителство предложи 2038 г. като индикативна дата за отказване на България от въглищните централи, съобщава „Труд“. Датата е заложена в Плана за възстановяване и устойчивост, който правителството ще внесе за разглеждане скоро.

Според служебния премиер Стефан Янев служебното правителство ще опита да преговаря с Европейската комисия (ЕК) за изтегляне на датата по-напред – към 2040 г., като уточни, че точният момент ще се изясни до края на седмицата. Това е и крайният срок за предоставяне на Плана за възстановяване за одобрение в Брюксел.

България може да поиска и преразглеждане на Зелената сделка, допълва Стефан Янев, като тази седмица предстои ново обсъждане по темата с представители на ЕК. Плановете за изграждане на възобновяеми източници на енергия също са ревизирани, като заложените в тях прогнозни мощности от 1,7 гигавата са повишени на 2,5 гигавата, а срокът за построяването им е до 2026 г.

В Плана е заложено и намерението въглищните мощности, произвеждани от държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“, да бъдат заменени с такива на природен газ. До края на ноември ще бъде изготвена стратегия за енергийното бъдеще на страната, в която трябва да залегне и дебатът за ядрената енергия, която, според служебния премиер, е без алтернатива.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент