България в топ 13 по най-голям ръст на минималната работна заплата

4 декември 2020, 15:02 914

Според изследване на Международната организация по труда, попадаме на трето място по тежест на осигуровките и данъците върху минималния доход

България е сред 13-те държави в света, в които минималната работна заплата се е вдигнала повече от два пъти през последните 10 години. Това сочат данни от доклад на Международната организация по труда, цитиран от в. „24 часа“, предаде БТА.

Челни места по отношение на ръст на минималната работна заплата заемат също Камбоджа, Ирак, Нигерия, Сиера Леоне и Литва.

Според изследването в страната ни минималната заплата расте по-бързо, отколкото производителността на труда. България заема трето място сред 43 страни по тежест на осигуровките и данъците върху минималната работна заплата – с 22% удръжки за данък, социални и здравни осигуровки. На първо място в това отношение е Унгария – с 34%, а на второ е Германия – с 25%.

Минималната заплата в Мексико и Индонезия е необлагаема, а осигуровките са между 3 и 5%. В Малави осигуровки върху минималния доход няма.

През първата половина на 2020 г., заради пандемията от COVID-19, заплатите забавят растежа си и дори намаляват. По-голям спад се наблюдава при жените, а най-тежко се е отразила кризата на нископлатените работници. Според данни от 28 европейски държави, без субсидии за заплати жените биха изгубили 8,1% от възнагражденията си през второто тримесечие на годината, а мъжете – 5,4%. Средният размер на загубените заплати без субсидии за всички групи би бил 6,5%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент