България ще получи още 562 млн. евро по инструмента REACT-EU

19 април 2021, 13:09 519

С тези средства ще бъде подпомогната програмата „Региони в растеж“

Финансирането по инструмента REACT-EU за България ще бъде увеличено с още 562,5 млн. евро. Това стана ясно, след като Европейската комисия одобри модификацията на националните оперативни програми както на страната ни, така и на Финландия, Франция и Литва, предаде „24 часа“.

Българската програма, която е част от REACT-EU и ще бъде подпомогната с допълнителни средства, е „Региони в растеж“. С нея ще бъдат насърчени както дългосрочните промени в инфраструктурата, така и инвестициите в модерни здравни услуги.

Инструментът REACT-EU е част от Плана за възстановяване на Европа „ЕС от следващо поколение“. С него се предвижда през 2021 и 2022 г. да бъдат подпомогнати програмите по политиката на сближаване чрез предоставяне на допълнително финансиране в размер на 47,5 млрд. евро. За да бъде реализиран този план, всяка страна следва да изготви национален план за възстановяване и устойчивост с проекти, в които да бъдат вложени средствата. Плановете трябва да бъдат одобрени финално от Европейската комисия до края на април, а средствата ще бъдат отпуснати през лятото.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент