България ще получи 413 млн. евро по програмата REACT-EU

19 ноември 2020, 00:00 886

Средствата са за временни програми в подкрепа на работните места, дистанционното образование, подобряване на дигиталните умения на учителите, както и за финансиране на зелени проекти и кредити за малки и средни бизнеси

Европейският съвет и Европейският парламент стигнаха до споразумение за нов инструмент, с който да се окаже подкрепа на най-засегнатите от пандемията държави – REACT-EU. Чрез него от структурните фондове на ЕС се предвижда да бъдат отделени 47,5 млрд. евро за страните членки, като 37,5 млрд. евро от тях ще бъдат предоставени през 2021 г., а останалите 10 млрд. евро – през 2022 г., предаде БТА.

От Съвета уточняват, че средствата ще бъдат разпределяни на базата на статистическите данни за трудовия пазар през юни, юли и август, сравнени с тези за януари 2020 г. А средствата, които ще бъдат предоставени през 2022 г., ще се разпределят на база данните от есента на 2021 г.

България ще получи 413 млн. евро, а най-много средства са предвидени за двете най-сериозно засегнати от кризата с Covid-19 държави – Италия (10,6 млрд. евро) и Испания (10,2 млрд. евро). Парите са предназначени за създаване на временни програми в подкрепа на работните места, за дистанционно образование и подобряване дигиталните умения на учителите, както и за финансиране на зелени проекти и кредити за малки и средни бизнеси.

Страните членки ще могат да кандидатстват за до 100% финансиране на проектите от Европейския съюз. Предвид тежката ситуация и кризата, породена от Covid-19, се предвижда да има гъвкави правила за отпускане на средства – например трансфер на между различните структурни фондове и програми. Трансгранични проекти също ще могат да получат финансиране.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент