България ще получи 1,2 млрд. евро до 2027 г. в подкрепа на зеления преход

8 юни 2021, 11:28 701

Съветът на Европейския съюз прие създаването на еврофонд, който ще осигури справедлив и приобщаващ модел за преход към зелена икономика и пълна декарбонизация

Съветът на Европейския съюз (ЕС) прие създаването на фонд, който трябва да осигури справедлив и приобщаващ зелен преход за държавите от общността, съобщава „Монитор“. Фондът ще борави със средства в размер на 17,5 млрд. евро, а създаването му ще допринесе за постигането на целите на ЕС, свързани с климата, сред които намаляването на вредните емисии с 55% до 2030 г. и пълна въглеродна неутралност до 2050 г.

Фондът ще окаже финансова подкрепа на онези региони и държави, които разчитат най-вече на твърди горива, финансирайки проекти с цел намаляване зависимостта от тях и понижаване на вредните емисии. България ще получи 1,178 млрд. евро от фонда – 505 млн. евро по дългосрочния бюджет за периода 2021-2027 г. и 673 млн. евро по Плана за възстановяване. Сумата се определя от няколко икономически критерия, сред които са заетостта, генерирането на парникови газове и въглеродни емисии в региона, свързано с производството на въглища, и други.

Фондът ще приоритизира финансиране на малки и средни предприятия, както и стартъпи, с цел да мотивира създаването на нови компании. Средства ще се отделят и за преквалификация, обучения и адаптиране на работниците към нуждите на новите предприятия за целите на зелената икономика. Финансова подкрепа ще получат още развойната дейност, научните изследвания и иновациите, улесняването на достъпа до зелена енергия, декарбонизацията и други начинания, които водят до създаването на кръгова икономика.

Държавите бенефициенти също ще трябва да допринесат за програмите, които са част от Фонда за справедлив преход. Освен това те могат да прехвърлят средства от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд, което ще позволи бързата мобилизация на финансиране в размер на 30 млрд. евро.

Сумата от 17,5 млрд. евро във фонда се състои от 7,5 млрд. евро за поемане на бюджетни задължения за периода 2021-2027 г. и 10 млрд. евро за от инструмента за възстановяване, налични за периода 2021-2023 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент