България се нарежда на 50-о място по богатство сред 133 държави

Милен Николов
Редактор
5 януари 2023, 10:24 417

Страната ни е на 39-о място по сложност и комплексност на икономиката според Индекса за икономическа сложност на Харвардския университет

България заема 50-о място по богатство на глава от населението сред 133 държави според класацията в Индекса за икономическа сложност (ИИС) на Харвардския университет. Страната ни се нарежда на 39-о място по критерия за сложност и комплексност на икономиката, съобщава Econ.bg.

В България живеят 6,93 милиона жители, които имат БВП на глава от населението в размер на 10 079 щатски долара. За последните пет години растежът на БВП на глава от населението е средно 2,3%, като тази цифра е над средните стойности за региона, показват оценките на специалистите от Харвардския университет.

Икономиката на страната ни е станала по-комплексна и е с 5 позиции по-напред в класацията на ИИС в сравнение с предишното десетилетие. Според индекса подобряването на комплексността на българската икономика е следствие от диверсификацията на износа. За 2020 г. България е изнесла стоки на стойност 40,1 млрд. щатски долара, като за последните пет години износът се увеличава средно с 3,3% на годишна база и изпреварва общия икономически растеж. През 2020 г. размерът на вноса е 38,4 млрд. щатски долара, което показва търговски излишък по отношение на стоките и услугите.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент