България се изкачва с 6 места в индекса за икономическа свобода на Фондация Heritage

18 февруари 2022, 15:09 478

Страната ни заема 29-о място от 177 държави и попада в групата на предимно свободните държави

България се изкачва с 6 места в индекса за икономическа свобода на Фондация Heritage. Страната ни заема 29-о място от 177 държави в класацията за 2022 г. Оценена е със 71 точки и попада в групата на предимно свободните държави, предаде investor.bg.

Сред 45-те държави в Европа България е поставена на 20-о място по икономическа свобода.

В доклада се посочва, че през последните 5 години страната ни е постигнала икономически растеж от средно над 2% въпреки отчетения спад през 2020 г. По отношение на икономическата свобода са отчетени ръстове през всяка от тези 5 години.

Авторите на доклада коментират още, че индикаторите за фискално здраве в България са особено положителни, но е необходима работа за укрепването на върховенството на закона. Те отбелязват проблемите, свързани с правото на частна собственост заради намесата на прокуратурата и непоследователната съдебна практика.

С най-малко доверие сред всички институции в страната ни остава съдебната система. В документа се коментира също, че корупцията в България е висока, а регулаторният пейзаж се променя непредвидимо. Допълва се, че придобиването на разрешителни за бизнес може да бъде трудно, а процесът значително да се забави. Разходите за труд са определени като ниски спрямо европейските стандарти, производителността на труда – като изоставаща, а населението – като намаляващо.

В световен мащаб за поредна година лидер по икономическа свобода в класацията е Сингапур – с оценка от 84,4 пункта, която се влошава с малко над 5 точки спрямо 2021 г. На второ място е поставена Швейцария, а на трето – Ирландия, като и двете държави се изкачват със съответно две и три места спрямо миналата година.

Най-несвободните икономики в света, които попадат в дъното на класацията, са Северна Корея (с оценка -2,2 точки), Венецуела (0,1 точки) и Куба (1,4 точки). В топ 10 на страните с най-ниска икономическа свобода са още Судан, Зимбабве, Бурунди, Еритрея, Иран, Боливия и Централноафриканската република.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент