България със спад в индекса за икономическа свобода на Фондация Heritage

6 март 2023, 09:53 325

Страната ни заема 32-ра позиция

Новото 29-о издание на Индекса на икономическа свобода 2023 на фондация Heritage подрежда 176 държави по степента на икономическата свобода, която са постигнали. Скалата на индекса е от 0 (най-ниска свобода) до 100 точки (най-висока свобода), а първото място е заето отново от Сингапур с 83,9 точки. Най-свободните държави се допълват от Швейцария, Ирландия и Тайван – всички с по над 80 точки. На дъното на класацията пък са Северна Корея с едва 2,9 точки и Венецуела и Куба с по под 30 точки, сочат данни, публикувани от Института за пазарна икономика.

С резултат от 69,3 т. България заема 32-ра позиция в световната класация – след Япония и преди Словакия. В европейския регион, включващ 44 държави, страната е на 19-то място.

Позицията на България е обусловена от резултатите на страната в четири категории, съставени от 12 изследвани индикатора. Данните за тях са за втората половина на 2021 г. и първата на 2022 г.

Върховенство на закона – традиционно най-слабата категория за България. Докато правото на собственост е сравнително защитено от законодателството (въпреки слабостите по прилагането му), ефективността на съда и особено интегритетът на властите остават изключително ниско оценени. Съдебната власт остава сред институциите с най-ниско доверие, а възприятията за корупция и неправомерно политическо и бизнес влияние са широко разпространени.

Размер на правителството – тук България отбелязва добри резултати в индикаторите, измерващи данъчната тежест и фискалната стабилност. Основна тежест за високия резултат имат плоският данък и сравнително ниският дълг в страната. Относително високите правителствени разходи (38,1% от БВП за разглеждания период от три години) са най-ниско оцененият индикатор в тази категория.

Ефективност на регулациите – сравнително ниските резултати идват от относително високите разходи за труд, различни от заплатата (основно осигуровки), както и от регулациите върху бизнеса.

Отворени пазари – резултатът на България в тази категория е пряко обвързан с членството на страната в ЕС и общата политика на съюза по отношение на външната търговия. Като цяло чуждестранните и местните инвеститори се третират еднакво от закона. 

Напредъкът на България в икономическата свобода през годините е бавен и колеблив. С леко намаление на резултата в последното издание страната отново е категоризирана като „умерено свободна“, след като няколко години беше на границата, но в рамките на категорията на „по-скоро свободните“. Намалението на резултата спрямо предходното издание идва основно от оценката за фискална стабилност заради нарастващите държавен дълг и бюджетен дефицит в изследвания период.

За последните пет години резултатът на страната се е повишил с една точка.

Авторите на изследването ясно доказват връзките между доброто представяне в индекса и редица икономически и социални индикатори. По-високата икономическа свобода е пряко свързана с доходите и благосъстоянието, човешкото развитие, демокрацията, иновациите, ограничаването на бедността, здравето на гражданите и чистата околна среда.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент