България поиска от ЕК 1 млрд. лева под формата на заем по инструмента SURE

21 април 2022, 16:08 472

Инструментът SURE оказва временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработицата вследствие на пандемията от COVID-19

Правителството одобри проект на официално искане до Европейската комисия (ЕК) за финансова помощ в размер на 999,4 млн. лева, която да бъде отпусната под формата на заем по инструмента SURE (Европейския инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица вследствие на пандемията), предаде Investor.bg.

Инструментът SURE допълва националните мерки, предприети от засегнатите от пандемията страни членки на ЕС, чрез предоставяне на финансови средства, които да им помогнат да се справят с внезапното и съществено увеличение на публичните разходи. Тези средства са необходими и за смекчаване на преките икономически, социални и свързани със здравето последствия от пандемията.

България кандидатства за заем по инструмента SURE за втори път. Планът е с получените финансови средства да се подкрепи бюджетът за реализиране на мярката 60/40 за запазване на заетостта на служителите в предприятия, засегнати от пандемията.

Междувременно правителството одобри Националния план за действие по заетостта през 2022 г. Планът предвижда близо 22 000 безработни лица да започнат работа по програми и мерки, а 10 600 – да бъдат включени в обучения, които да им помогнат да бъдат по-конкурентоспособни. Със 7 728 (53%) се увеличава планираният брой на субсидираните работни места спрямо 2021 г., а финансирането на плана ще бъде в рамките на 123 млн. лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент