България подкрепя ЕК за освобождаването на дарения от ДДС

22 юни 2021, 10:44 570

Според служебния министър на финансите Асен Василев мярката трябва да бъде краткосрочна и да се ограничи до отговор на кризата

България подкрепи предложението на Европейската комисия (ЕК) за освобождаване от ДДС на дарения и общественополезни операции на територията на ЕС, съобщава БНР. Решението бе взето на заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН).

По думите на служебния министър на финансите Асен Василев, цитирани в протокола от заседанието, мярката трябва да е ясно определена, с краткосрочен обхват и да се ограничи до временни освобождавания, свързани с отговора на ЕС на кризата. Освобождаването от ДДС цели да се улесни закупуването и разпространяването на безвъзмездни стоки и услуги в отговор на извънредни ситуации и положения, тъй като в момента ДДС се дължи във всяка държава членка на ЕС без изключение.

На срещата са обсъдени и фискалните правила, като само България, Швеция и Дания не отчитат дисбаланс. По данни на Евростат през 2020 г. дефицитът е бил над референтните стойности от 3% от БВП във всички останали държави от ЕС – пряк резултат от извънредните разходи в отговор на пандемията и последвалата криза.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент