България и ЕИФ със споразумение за 360 млн. лева по Плана за възстановяване и устойчивост

6 декември 2022, 16:00 454

Чрез документа ще се прилагат три капиталови инструмента в сферите на иновациите, растежа и климатичната неутралност и цифровата трансформация

България и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) подписаха споразумение за 360 млн. лева по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), съобщи министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

Чрез документа ще се прилагат три капиталови инструмента в сферите на иновациите, растежа и климатичната неутралност и цифровата трансформация. Правителството упълномощи министъра на иновациите и растежа да се ангажира да спазва правилата за държавна помощ и задълженията, които България е поела по ПВУ.

Министерството на иновациите и растежа (МИР) вече има одобрени от ЕК две програми за новия програмен период с общ бюджет 5 млрд. лева. По новоодобрената програма за конкурентоспособност (ПКИП), която е с бюджет от 3 млрд. лева, ще се подпише споразумение с Фонда на фондовете. По него 1,2 млрд. лева свеж ресурс ще влезе във Фонда и България ще си партнира с банки и финансови институции чрез дългови и дялови инструменти в подкрепа на малките и средни предприятия и предприемаческата екосистема. Подписването на споразумението е ключово условие за второто плащане по ПВУ.

Само по линия на МИР по ПВУ ще бъдат отворени общо четири процедури за близо 600 млн. лева за българския бизнес. По вече отворените мерки от август досега са подадени над 7 хил. проекта. Предстои взаимодействие и с банковата сфера и финансовите институции, за да стигнат тези пари до бизнеса и малките и средни предприятия.

Българската банка за развитие вече има нов подход на директни разговори с работодателски и браншови организации, както и с ключови сектори като туризма и селското стопанство, с общини, с Българската фондова борса и с банкови партньори, за да може да подкрепя малките и средни предприятия и да регулира регионалните дисбаланси.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент