Страната ни е на предпоследно място по иновации в ЕС

22 юни 2021, 11:47 553

България получи високи оценки по няколко критерия в годишния доклад на ЕС за иновациите, но изостава в други сектори

България е на предпоследно място по иновации в Европейския съюз (ЕС) и все още се намира в групата на развиващите се иноватори, показва годишният доклад на ЕС за иновациите, цитиран от „Инвестор“. Напредъкът през последните години е минимален.

Страната ни е оценена високо от гледна точка на технологиите, свързани с околната среда, приложенията за дизайн и приложенията за търговски марки. Постигаме добри резултати и в проникването на широколентовата връзка, заетостта на специалисти в сферата на информационните технологии и интелектуалните активи.

България обаче изостава в публичните инвестиции, разходите за рисков капитал, заетостта във висококвалифицираните сектори, продуктовите иновации, иновации в бизнес процесите и в научната и развойната дейност, където се наблюдава сериозна липса на правителствена подкрепа. Броят на предприятията у нас, които залагат на иновации, също остава нисък, а много малка част от тях предлагат обучения по информационни технологии на своите служители.

Зад страната ни в класацията се нарежда единствено Румъния, но докладът определя като развиващи се иноватори и Латвия, Полша, Словакия, Унгария и Хърватия. Към групата на умерените иноватори спадат Гърция, Португалия, Литва, Испания, Малта, Италия, Кипър и Чехия. Водещи в класацията са Финландия, Белгия, Дания и Швеция.

На ниво ЕС иновативните постижения се увеличават с 12,4% през 2020 г. спрямо 2014 г. Страните с по-ниска ефективност за периода отбелязват по-бърз напредък от по-развитите иноватори, като пет държави са подобрили резултатите си с над 25% – Кипър, Гърция, Естония, Литва и Италия. На глобално ниво ЕС остава на една от водещите позиция по иновации, изпреварвайки Китай, Бразилия, Русия и Индия, но изоставайки пред Южна Корея, САЩ, Канада, Австралия и Япония.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент