България е на 35-o място в класацията на най-иновативните страни

21 септември 2021, 10:46 501

Страната ни се изкачва с две позиции спрямо миналата година

България е на 35-о място в международната класация на най-иновативните страни, съобщава „Инвестор“. Страната ни се изкачва с две позиции в глобалния индекс на иновациите, който обхваща 132 страни по света, като отбелязва общ резултат от 42,4 точки.

Страната ни е на второ място по иновативност в групата на държавите с по-висок среден доход и изпреварва Малайзия, но е една позиция след Китай. Най-висока оценка страната ни получава по показателя „творчески резултати“ – 41,1 точки. В показателя попадат търговски марки, стойност на брандовете, износ на творчески продукти, мобилни приложения, съдържание в Уикипедия и други.

България получава 36 точки по показателя „резултати от знания и технологии“, който включва в себе си патенти, модели, ръст на продуктивността на труда, нови препдриятия, разходи за софтуер, интелектуална собственост и други. Най-ниска оценка получават показателят на институциите, в който влизат администрацията, регулаторите и бизнес средата като цяло. Ниска е оценката и по показател „човешки капитал и наука“, към който спадат образованието, науката и разходите за свързани с тях дейности.

Класацията е оглавена от Швейцария с 65,5 точки, на втора позиция се нарежда Швеция с 63,1 точки, а трети са САЩ с 61,3 точки. В топ 10 на най-иновативните страни попадат още Великобритания, Южна Корея, Нидерландия, Финландия, Сингапур, Дания и Германия.

На дъното на класацията са Ангола с 15 точки, Йемен с 15,4 точки и Гвинея с 16,7 точки. Там са още Нигер, Бенин, Мианмар, Етиопия, Того, Мали и Камерун.

Според доклада инвестициите показват устойчивост по време на пандемията и дори достигат нови върхове в някои страни. Инвестициите в иновации достигат рекордни стойности в света, а научноизследователската дейност отбелязва ръст от 8,5% през 2019 г. През 2020 г. научноизследователската и развойна дейност, сделките с рисков капитал и научните резултати нарастват въпреки пандемията.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент