Българите започват да купуват повече дрехи и домакински уреди

10 ноември 2020, 00:00 614

Онлайн търговията бележи ръст с 6,7%

По данни на НСИ оборите на търговците на дребно за септември са нараснали с 2,8% спрямо август, предава БТА. За сравнение – оборотът в ЕС за септември бележи спад с около 1,7%.

Статистиката сочи, че българите започват да харчат повече за облекло и домакински уреди. Продажбата на дрехи, обувки и кожени изделия нараства с 6,6% спрямо предходния месец, на фона на ЕС, където има спад с 6,3%. Ръст макар и с 2,1% има и при продажбата на техника и мебели за дома, като отново в рамките на Съюза има спад – с 1,8%. При търговията с компютри и комуникационна техника цифрите сочат следното: в България има увеличение с 1,9% при спад с 0,2% в ЕС.

При търговията с хранителни продукти отново у нас има ръст на продажбите с 2,9%, което се отнася и за напитките, и за цигарите. В останалите държави членки тези категории продукти бележат спад с 1,1%. Онлайн продажбите в България също се увеличават – с 6,7% при наличие на спад с 0,2% в рамките на ЕС.

 

Продажбата на лекарства у нас също се отличава от тенденциите в ЕС – в България продажбите на лекарства, козметика и тоалетни принадлежности са се увеличили с 5,3%, докато общо в ЕС има спад с 1,8%.

 

Въпреки тези стойности все още не са достигнати цифрите от преди пандемията. Най-голям спад спрямо същия период миналата година има при търговията с дрехи и обувки, където намалението е 15,1%.

 

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент