БАКБ започна да финансира предприятия по обновената програма на ББР

20 октомври 2021, 11:29 517

Заявления за финансиране по антикризисната мярка се приемат до 20 декември, таванът на кредитите е 3 млн. лева

Българо-американската кредитна банка (БАКБ) е първата банка, която започва да предоставя финансиране за микро-, малки и средни предприятия в страната по обновената гаранционна програма на Българската банка за развитие (ББР), предава Profit.bg. Финансирането ще се отпуска по „Програмата за възстановяване“, част от антикризисните мерки на правителството в подкрепа на бизнеса.

БАКБ приема заявления за отпускане на финансиране от 18 октомври. Обновената гаранционна програма предлага по-кратки срокове за одобрение и облекчени изисквания. Таванът на кредитите е до 3 млн. лева, независимо от размера на дружеството, като ББР покрива до 80% от главницата на кредита. Срокът за погасяване на кредитите е до седем години и с възможност за тригодишен гратисен период.

Одобрение ще може да се получава до пет работни дни след предоставяне на всички необходими документи. Усвояването на средствата ще се извършва в рамките на 10 работни дни. Едно от изискванията за кандидатстване е предприятията да имат минимум три финансови години, поне една от които да е завършила на печалба.

Програмата е предназначена за микро-, малки и средни предприятия в страната, наред с малки компании със средна пазарна капитализация от всички сектори на икономиката. Условието е да са регистрирани в България, да осъществяват стопанска дейност и да са пострадали икономически в резултат на противоепидемичните мерки.

За обезпечаване на кредитите се изискват лични гаранции от действителните собственици на предприятията или от свързани лица, както и вземания от сметки по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), Закона за особените залози (ЗОЗ) и чрез договор за финансово обезпечение съгласно Закона за договорите за финансово обезпечение (ЗДФО).

Срокът за кандидатстване по мярката е 20 декември 2021 г.

От стартирането на гаранционната програма на ББР през май 2020 г. са подсигурени кредити в размер на 310 млн. лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент