АОБР поиска в Бюджет 2022 да има средства за финансиране на политики за справяне с последиците от пандемията и енергийната криза

14 октомври 2021, 11:00 440

В своите препоръки работодателските организации призоваха за следващата година да бъде заложен ресурс за провеждане на политики за подобряване на бизнес средата в България

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) поиска в държавния бюджет за 2022 г. да бъдат предвидени средства за финансиране на политики за справяне с последиците от пандемията и енергийната криза, предаде cross.bg.

В своите препоръки към Бюджет 2022 работодателските организации призоваха за следващата година да бъде заложен ресурс за провеждане на политики за подобряване на бизнес средата, както и възможности за осигуряване на икономическия растеж на България.

Според АОБР дебатите по приоритетите и политиките на Бюджет 2022 трябва да бъдат на дневния ред на обществото, а при конституиране на новия парламент проектът да бъде внесен и гласуван във възможно най-кратък срок. Като изключително важни бяха посочени политиките, свързани с антикризисните мерки, включително ускореното инвестиране на европейските фондове. Сред тях са: продължаване на мерките за запазване на заетостта, прилагане на мярка за финансиране на постоянните разходи на предприятия с над 30% спад в приходите от продажби спрямо реализираните през 2019 г., която да подкрепи ликвидността им, както и въвеждане на мерки за компенсиране на бизнеса във връзка с повишените цени на електрическата енергия и природния газ.

Представителите на АОБР обявиха и подкрепата си за съхраняване на данъчна стабилност при запазване равнищата на данъчните ставки и осигурителните вноски за 2022 г. Според тях това е един от основните фактори за насърчаване на инвестициите и осигуряване на условия за икономически растеж.

От АОБР също така настояха за стриктно спазване на разходопокривния принцип при формирането на държавни и общински такси. Те отново отправиха и забележка срещу отлагането на изчисляването на такса „Битови отпадъци“ на основа на реалното замърсяване и призоваха бюджетът за 2022 г. да бъде изготвен на основа, при която таксата се изчислява на принципа „замърсителят плаща“.

Друга важна препоръка на работодателските организации е да се търсят възможности за включване в бюджета на разчети за реализиране на конкретни реформи в здравноосигурителната система. Сред другите им препоръки е преустановяване на административното увеличаване на минималната работна заплата и пенсия, прекратяване на заплащането от работодателя на първите три дни болнични и др.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент