Анализатори прогнозират подобрение на икономиката на България

20 май 2021, 12:59 704

Анализаторите на Markit и на ING следят политическата обстановка в страната ни и въпреки нестабилността предвиждат икономиката ни да се върне до предкризисните си нива

Анализаторите на Markit и тези на ING прогнозират силен ръст на икономиката на България. Техните анализи излизат малко след като от НСИ обявиха, че икономиката ни се е свила през първото тримесечие на 2021 г. с 1,8% на годишна база. Спрямо края на 2020 г. обаче има ръст от 2,5%, пише „Дневник“.

Според анализа на Markit голяма част от възстановяването на икономиката ни през първото тримесечие на годината се дължи на базов ефект, който се обяснява със слабото представяне в периода март – април 2020 г. От друга страна, ING отбелязват приноса на възстановеното потребление и износа за тримесечния ръст до март, сравнявайки го с края на миналата година. Поради тази причина и БНБ ревизира прогнозата си за брутния вътрешен продукт на страната ни през 2021 г. – от очакваните 4,1% растеж на 5,4%. Анализаторите правят уточнението, че следят стриктно и политическата обстановка в България, която влияе на тези фактори.

От Markit отбелязват, че има възможност да повишат сегашната си прогноза за ръст на икономиката ни от 3,3% за година. Те уточняват, че в момента страната ни се представя по-добре от еврозоната като цяло, при която БВП се увеличава само с 0,6% за първите три месеца на годината. Анализаторите коментират, че това вероятно се дължи на по-краткия период, в който са действали строгите ограничения заради пандемията, както и на незасегнатия производствен сектор и правителствената подкрепа за икономиката.

В анализа на Markit се посочва също, че се очаква икономиката ни да се завърне до предкризисните нива, но се прави уточнението, че това зависи и от летния туристически сезон. Отварянето на границите за туристи ще даде тласък на икономиката, но политическата нестабилност може да възпрепятства инвестициите в страната.

Анализаторите на ING обръщат внимание на ръста от 6,5% на износа през първите три месеца на годината, както и на този при потреблението. Те уточняват, че при експресните оценки за БВП, които в момента са дадени, липсват някои детайли, които ще станат известни през юни.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент