Актуализацията на държавния бюджет е публикувана в Държавен вестник

5 юли 2022, 16:15 102

Заложените промени влизат в сила три дни след обнародването им в Държавен вестник, т.е. от 7 юли

В днешния бр. 52 на Държавен вестник е публикувана актуализацията на държавния бюджет, която включва въвеждането на отстъпката от 25 стотинки за литър гориво и нулевата ДДС ставка за хляба и брашното. Заложените промени, които бяха приети от Народното събрание на 30 юни, влизат в сила три дни след обнародването на промените в Закона за държавния бюджет, т.е. от 7 юли (петък).

Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво (бензин А95, дизел, газ или пропан-бутан) ще може да се ползва от 00:00 ч. в събота, но следва да се има предвид, че всяка отделна бензиностанция ще може да избере дали да я прилага. Големите вериги бензиностанции вече са заявили готовност за това.

Компенсацията се полага на физически лица, собственици на леки автомобили – категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L. При плащане на каса те следва да представят малкия талон на превозното средство, след което отстъпката ще се прилага автоматично и ще се издава разширен фискален бон. Видът гориво трябва да е с най-ниската цена, т.е. при зареждане на бензин А98 или дизел с добавка, намалението от 25 ст. за литър няма да може да бъде приложено.

В Държавен вестник е публикувана и актуализацията на бюджета на НЗОК.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент