АИКБ: През 2020 г. делът на сивата икономика в България е нараснал

13 декември 2021, 10:25 607

Експертите смятат, че нарастването на сивия сектор през 2020 г. се дължи на кризата, причинена от пандемията

През 2020 г. делът на сивата икономика в България е нараснал. Това показва годишното изследване на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), според което през кризисната година са нараснали и сивите практики на пазара на труда, предаде БНР.

В продължение на няколко години беше отчетен спад в сивата икономика, но през 2020 г. е регистрирано леко покачване на индекса, измерващ сивите практики. Същевременно композитният индекс „Икономика на светло“, чрез който АИКБ измерва светлата част на българската икономика, през 2019 г. спада от 78,54 на 77,49 пункта.

От началото на изчисленията на АИКБ до момента Индексът нараства. Единствената година (преди 2020 г.), през която е отчетен спад от 1,2 пункта, е 2014 г.

Експертите смятат, че нарастването на сивия сектор през 2020 г. се дължи на кризата, причинена от пандемията. Според автора на изследването – професор Стефан Петранов, тази криза е довела до две противоположни тенденции, свързани с трудовия пазар. От една страна, появили са се реални стимули под формата на различни мерки за подпомагане на заетостта. От друга страна, хората, които не са имали възможност да се възползват от мерките, са потърсили спасение в сивата икономика, работейки без официални договори или с намалено работно време при допълнително заплащане в брой.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент