АИКБ и КНСБ предлагат промени за компенсиране на работодатели и служители по време на кризата

2 декември 2020, 17:29 514

Едно от предложенията им е държавата да изплаща 80% от заплатите и 25% от приходите на затворени предприятия

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и КНСБ излязоха с предложения за промени, свързани с компенсирането на работодатели и служители, засегнати от противоепидемичните мерки. Една от идеите им е държавата да изплаща 80% от осигурителния доход на служителите в предприятията, които са затворени заради пандемията. Тази идея беше обсъдена на тристранна среща миналата седмица, а сега е официално предложение за промяна в КСО от страна на бизнеса и синдикатите, предаде в. „24 часа“, цитиран от БТА.

От КНСБ и АИКБ заявиха, че целта на предложените промени е да се създаде постоянна нормативна уредба, която да бъде задействана при кризисни ситуация и чрез която работодателите и служителите в принудителен престой да бъдат подпомагани от държавния бюджет. Във връзка с това те смятат, че понятието „принудителен престой“ трябва да влезе в Кодекса на труда. Те настояват и за компенсация на затворени бизнеси, равняваща се на 25% от нетните приходи от продажби спрямо същия месец на предходната година.

Исканията на бизнеса и синдикатите са свързани и с компенсации за всички служители, чийто работодател едностранно решава да въведе непълно работно време за период на извънредно положение, извънредна обстановка или поради намалял обем на работа. Идеята им е те да получават от държавния бюджет 80% от брутното си трудово възнаграждение за часовете, в които не работят, но за не повече от 4 часа на ден.

Друго предложение е компенсацията за неотработеното работно време да бъде дадена само ако предприятието е отчело спад на приходите с поне 20% спрямо същия месец на миналата година. Тази компенсация ще се държи пропорционално на неотработеното време и ще е в размер на 80% за първите два месеца, след което ще намалява с по 5% за всеки следващ, но не по-малко от 65%. В момента държавата покрива 60 или 80% от заплатите в предприятията, които са затворени заради епидемичната обстановка или имат намален оборот. Останалите проценти се поемат от работодателите – с постановление на МС, а не със закон. Друга действаща мярка е отпускането на 24 лв. на ден за служител от затворен бизнес, който е пуснат в неплатен отпуск.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент