Агенцията по заетостта стартира програма за финансова подкрепа за работодатели и безработни лица

10 май 2022, 11:48 778

Продължава и финансовата подкрепа за безработни лица, целяща да помогне тяхната мобилност и предприемачество

Агенцията по заетостта обяви началото на прием на заявки от работодатели, желаещи да получат финансова подкрепа при наемане на безработни лица от определени уязвими групи съгласно Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ).

Работодателите могат да подават документи в бюрата по труда в страната, за да ползват преференции за заетост и обучение на безработни лица от групите: младежи до 29 г. с трайни увреждания или ползващи социални или интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа, които са завършили образованието си (по чл.36, ал.2 от ЗНЗ) и безработни лица, изтърпели наказание „лишаване от свобода“ (по чл.55 от ЗНЗ).

Агенцията по заетостта предоставя възможности и за подаване на заявки от работодатели, разкриващи работни места за обучение на безработни лица чрез работа – т.нар. дуална система на обучение или „зелени работни места“. Активна е и национална програма „Помощ за пенсиониране“ за наемане на безработни лица над 58-годишна възраст.

Съгласно Националния план за действие по заетостта през 2022 г. финансова подкрепа се предоставя и на работодатели, организиращи обучение на безработни лица за придобиване на професия с цел наемане на работа. От държавния бюджет са предвидени и средства за провеждане на обучения, по инициатива на работодатели, по ключови компетентности на зает персонал в микро-, малки и средни дружества.

Междувременно продължава и финансовата подкрепа за безработни лица, целяща да помогне тяхната мобилност и предприемачество. Тя се състои в това, че безработните лица, които желаят да започнат собствен бизнес, могат да получат наведнъж полагащите им се обезщетения при безработица или да им бъдат възстановени суми до 4 000 лева за разходи, извършени във връзка със стартиране на тяхна стопанска дейност.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент