Агенцията по заетостта стартира нов проект в подкрепа на украинските бежанци в България

6 юни 2022, 13:49 653

Чрез проекта „Солидарност“ се цели оказване на навременна подкрепа за бърза трудова интеграция на украинските граждани

На 6 юни 2022 г. Агенцията по заетостта стартира изпълнението на нов проект в подкрепа на украинските бежанци – „Солидарност“. Той е финансиран чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 и цели оказване на навременна подкрепа за бърза трудова интеграция на украински граждани, пристигнали в България след 24.02.2022 г. Безвъзмездната финансова помощ по новия проект е в размер на 46 594 860 лева, посочва се в сайта на Агенцията по заетостта.

Проект „Солидарност“ ще помогне на украинските бежанци чрез: предоставяне на психологическа подкрепа, професионално ориентиране, трудови консултации и мотивация за започване на работа; включване в субсидирана заетост на пълно или на непълно работно време на база минимална работна заплата за период до три месеца; предоставяне на подкрепа на работното място посредством ментор, осигурен от работодателя; предоставяне на интеграционна добавка, която включва разходи за наем, режийни разходи и интернет – в размер на 356 лева на месец, за период до три месеца.

Изискване към украинските граждани, за да се възползват от посочените услуги, е да се регистрират в избрана дирекция „Бюро по труда“ и на място да подадат заявленията си.

Работодателите, които искат да се включат в проект „Солидарност“ и да наемат лица от целевата група, могат да подадат заявленията си за включване в него чрез електронната платформа, достъпна на сайта на Агенцията по заетостта.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент