Агенцията по заетостта стартира безплатни обучения за 11 000 безработни и заети лица

3 юни 2022, 14:11 469

Те ще получат възможност да придобият нова професия или ключови компетентности, които ще им помогнат да се реализират на пазара на труда

Близо 11 000 безработни и заети лица ще получат възможността да придобият нова професия или нови ключови компетентности, като се включат в безплатните обучения по инициатива на Агенцията по заетостта. Обученията са финансирани от държавния бюджет в рамките на Националния план за действие по заетостта за 2022 г., съобщава се в сайта на агенцията.

Обученията ще се провеждат в над 110 населени места, както и в четирите клона на Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“ (ДП БГЦПО) в Плевен, Пазарджик, Стара Загора и Смолян, както и в Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи (ЦРЧРРИ) в кв. Кремиковци към Министерство на труда и социалната политика.

Опциите за обучение са в широк обхват по отношение на професиите и компетентностите, които могат да се придобият. В тях ще имат възможност да се включат и безработни лица, регистрирани в бюрата по труда, като за целта е необходимо да подадат заявление за предпочитани професии, по които желаят да се обучават. Експертите в бюрата по труда ще предоставят информация относно входящите условия, на които лицата е необходимо да отговарят в зависимост от професията, за която ще се обучават.

Работодатели от цялата страна също могат да кандидатстват за получаване на финансова подкрепа за обучения на безработни лица, които впоследствие да наемат на работа. Финансиране могат да получат и при осигуряване на дуално обучение на работно място, чиракуване, стажуване на безработни лица или обучения по ключови компетентности на наетия персонал.

Всички графици за обучения, както и допълнителна информация за включването в тях, са публикувани на сайта на Агенцията по заетостта. Допълнителна информация може да се получи и на място, във всяка дирекция „Бюро по труда“ в страната.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент