Агенцията по заетостта с нови мерки в подкрепа на започващите работа

5 юли 2021, 10:46 510

Мерките насърчават трудовата мобилност като покриват част от битовите разходи на новонаетите служители

Новонаети работници, чиято месторабота е на повече от 50 километра от тяхното местоживеене, могат да ползват финансова помощ за пътни и други битови разходи, обявиха от Агенцията по заетостта (АЗ), цитирани от БНР. Мерките за насърчаване на трудовата мобилност са регламентирани в Закона за насърчаване на заетостта и целят подпомагането на безработни, насочили се към работно място, което изисква ежедневно пътуване с междуселищен транспорт.

Новонаетите служители могат да получават финансова помощ в размер до 50% от направените ежедневни транспортни разходи за междуселищни пътувания до тяхната месторабота и обратно за максимален период от 12 месеца. Работниците, които избират да сменят местоживеенето си заради започване на нова работа, могат да кандидатстват за възстановяване на част от разходите за наем, ясла, детска градина, интернет услуги и други, като максималният период отново е 12 месеца, а таванът на месечната помощ е 200 лева.

От мерките могат да се възползват безработни, регистрирани в бюрата по труда, включително и младежите, напускащи специализирани институции или използващи социални услуги. Очаква се мерките да мотивират младежите да започнат самостоятелен и независим от институциите живот, както и да насърчат безработните към по-голяма мобилност и активност, независимо от населеното място. Мерките ще отговорят и на засиленото търсене на работна ръка от страна на бизнеса, казват още от АЗ.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент